Hitna stanja 5 5 1

Hitna stanja

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Hitna stanja

Postaj by walter on uto stu 24, 2009 1:57 pm

Što su hitna stanja i kako reagirate na njih?

Imate li neko svoje iskustvo?

Evo ja bih naveo za primjer jedno
Hitno stanje- kod udara GROMA....

Hitna Stanja - Udar groma

Udar groma (fulguratio), nastaje usled naglog i snažnog pražnjenja električne energije izmedju oblaka i zemlje. U suštini u pitanju je masivni DC šok, udar jednosmerne struje, ogromne energije.

Ipak, udar groma, praćen je manjom stopom smrtnosti od udara struje, jer je vrlo kratko vreme kontakta tela i groma, oko 1 do 100ms. Udar groma može biti direktan i indirektan. Direktan obično nastaje kada osoba nosi metalne predmete na otvorenom prostoru za vreme grmljavine. Indirektan najčešće nastaje kada jednosmerna struja prolazi kroz drvo, koje ima veći otpor nego vazduh izmedju drveta i žrtve, te struja pronalazi put manjeg otpora, odnosno preko žrtve prelazi u zemlju.

Neposredni uzrok smrti, najčešće je srčani zastoj, koji nastaje zbog trenutne depolarizacije cčtavog miokarda. U slučaju da do toga ne dodje, kod unesrećenog se mogu razviti hipertenzija, tahikardija, nespecifične ekg promene, nekroza miokarda.
Prva pomoć i terapija
Prvo i osnovno je obezbediti sigurnost reanimatora. Sledeći postupak je održavanje kardiorespiratorne funkcije, pri čemu voditi računa da ne dodje do oštećenja vratne kičme. Od medikamenata po potrebi koriste se analgetici, sedativi, kiseonik, oprez sa nadoknadom tečnosti zbog često pratećeg edema mozga. Veoma je bitno proveriti da li postoje sekundarna oštećenja, i sanirati ih. Kardiorespiratorni monitoring je obavezan.

Nesreća sa udarom groma se može desiti i na nekim mestima sa masovnim okupljanjem, npr.sportski dogadjaj na otvorenom, i sl. I tada može doći do stradanja većeg broja ljudi. Bitno je znati da postupak trijaže nije konvencionalan. Pacijenti koji nemaju puls i ne dišu ne mogu se smatrati mrtvim, već treba uloziti trud u oživljavanje, jer im je to šansa za vraćanje u zivot.

Komplikacije sa kojima se naknadno može suočiti osoba koja je preživela udar munje su: stvaranje katarakte, neurološke i psihičke poteškoće, prskanje bubne opne, frakture kostiju.

(Stetoskop)

walter
Manga foruma
Manga foruma

Registriran/a : 27.08.2009
Broj postova: 6455
Reputacija Reputacija: 579
Godina imam: 43
Započeo/la tema:
80 / 99980 / 999

[Vrh] Go down

Re: Hitna stanja

Postaj by evitaa on uto stu 24, 2009 2:13 pm

Ne ,na sreću još se nisam našla u toj situaciji da trebam pružiti pomoć.Mada mislim da se nađem da bih znala reagirati a znam da je kod takvih situacija najvažnije da osoba ostane pribrana ,pozove HP , te pomaže unesrećenome do dolaska HP.

evitaa
Forumsko laprdalo
Forumsko laprdalo

Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova: 13369
Reputacija Reputacija: 1124
Godina imam: 40
Započeo/la tema:
94 / 99994 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Mass on uto stu 24, 2009 2:15 pm

Bas si nesto razmisljam..mislim da je veca sansa da covjek dobije na lotu nego da ga udari grom, ne?

Mass
Faca foruma
Faca foruma

Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova: 12046
Reputacija Reputacija: 1301
Godina imam: 23
Započeo/la tema:
200 / 999200 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by walter on uto stu 24, 2009 2:21 pm

masiello88 je napisao/la:Bas si nesto razmisljam..mislim da je veca sansa da covjek dobije na lotu nego da ga udari grom, ne?

Masiello88...uf da vidiš kad gromovi udaraju...imali smo prije par godina situaciju kada je grom cijelu nogometnu ekipu ubio na igralištu prilikom utakmice....bilo je jezovito....međutim kažu da je sigurno ostati u automobilu ako je nevrijeme...baš zbog udara groma...jer auto upija udar groma i provodi prema zemlji...pa nema povratnog efekta munje...zemlja -zrak koji je ustvari ubojit

walter
Manga foruma
Manga foruma

Započeo/la tema:
80 / 99980 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Mass on uto stu 24, 2009 2:25 pm

Ma da? Cijelu ekipu ubio..? Svi mrtvi? Bizarno..
Al ipak mislim da su vece sanse dobit na lotu..
A ovo za auto ima veze sa gumama..?

Mass
Faca foruma
Faca foruma

Registriran/a : 11.01.2009
Broj postova: 12046
Reputacija Reputacija: 1301
Započeo/la tema:
200 / 999200 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by walter on uto stu 24, 2009 2:32 pm

masiello88 je napisao/la:Ma da? Cijelu ekipu ubio..? Svi mrtvi? Bizarno..
Al ipak mislim da su vece sanse dobit na lotu..
A ovo za auto ima veze sa gumama..?

Je bizarno ...iz domačinske ekipe 7, iz gostujuće 4..kako su bili u blizini jedni drugih dok su trčali za loptom...a ovo za auto nije toliko vezano za gume...već za zrakoprazni prostor u autu...tako da kada grom i udari u auto kugla se razliježe iznad lima...niz lim i u zemlju....a recimo kad munja...kugla pogodi drvo...para ga i pali...te gdje stane dolazi do efekta povratka u nebo....ili kad munja udari u beton....odbija se i reflektira nazad u nebo ili u el.vod ili u kuću....jbg...nije dobro nikako...a za igrače ima negdje video na youtube....

walter
Manga foruma
Manga foruma

Započeo/la tema:
80 / 99980 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Neu on sri stu 25, 2009 1:06 am

masiello88 je napisao/la:Bas si nesto razmisljam..mislim da je veca sansa da covjek dobije na lotu nego da ga udari grom, ne?
to si i ja kontam

Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 70868
Reputacija Reputacija: 3715
Započeo/la tema:
999 / 999999 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Love on sri stu 25, 2009 1:08 am

Još nisam bila u hitnome stanju a i neznam kako bi ja reagirala da treba drugom pomoč jer kad vidim krv il neš takvo rušim se...koma

Love
Domaćica foruma Love
(Brineta, kuvar'ca, zlopamtilo)
Domaćica foruma Love  (Brineta, kuvar'ca, zlopamtilo)

Broj postova: 29930
Reputacija Reputacija: 785
Godina imam: 25
Započeo/la tema:
672 / 999672 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Neu on sri stu 25, 2009 1:13 am

^tak i ja,ja se bojim krvi

Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Broj postova: 70868
Reputacija Reputacija: 3715
Započeo/la tema:
999 / 999999 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by walter on sri stu 25, 2009 9:24 am

Neukrotiva je napisao/la:^tak i ja,ja se bojim krvi

Kako bi vi onda reagirale da nekome morate pomoći?

walter
Manga foruma
Manga foruma

Započeo/la tema:
80 / 99980 / 999

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]