Priprema automobila za zimski period 5 5 1

Priprema automobila za zimski period

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Priprema automobila za zimski period

Postaj by Ive on pon stu 16, 2009 7:05 am

Jako je bitno hladnoću dočekati spreman. Evo nekoliko savjeta za što bezbrižnije krstarenje cestama narednih par mjeseci.

GUME

Zlatno pravilo za zimu je "Guma glavu čuva". Zimske gume, sa svojim kaakterističnim utorima, lakše će se loviti za snježnu podlogu i po njoj se kretati. Tako će vozilo lakše kretati iz mjesta, ali se i zaustavljati, odnosno kočiti u potrebnom trenutku. Jasno je da ljetne gume na snijegu neće imati ovakve performanse, štoviše, neće vam biti ni od kakve koristi. Ovisno o brzini kretanja, razlika u duljini zaustavnoga puta može biti i preko 50 metara

TEKUĆINE

One su neophodne za funkcioniranje svakog automobila, ali mogu proizvesti najveći dio problema u zimskim uvjetima. Prije svih, rashladna tekućina. Prije svake zime obavezna je kontrola gustoće antifriza i njezino pravovremeno mjenjanje. Ukoliko ste prošle zime promjenili antifriz, ove godine ga je dovoljno samo kontrolirati kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Osim što će vam drastično sniziti ledište tekućine, podići će i njezino vrelište za nekoliko stupnjeva, a to vas može pošedjeti bespotrebnog trošenja novca na popravke ukoliko vam se na ljeto pokvari termoprekidač ventilatora.
Iduća tekućina na koju treba obratiti pažnju je ona za pranje vjetrobranskog stakla. U prodavnicama auto-dijelova ili na benzinskim pumpama možete lako nabaviti kvalitetne tekućine koje imaju nisku granicu smrzavanja, i dobra svojstva čišćenja

PALJENJE

Jedan od najčešćih problema koji se javljaju zimi uvijek je bilo paljenje. Sjetite se samo koliko ste puta rano ujutro ušli u vaš automobil, ubacili ključ u bravu i okrenuli, ali ništa. Konstatacija mehaničara je uvijek jednostavna i dobro poznata: "Trebate novi akumulator." Najbolje je da se ne odlučujete na dopunjavanje, već kupite nov akumulator ako postoji bilo kakva sumnja u njegovu ispravnost.

OPREMA

Bez obzira na dobre zimske gume, stručnjaci preporučuju i da u vozilu uvijek imate lance. Kod njihove upotrebe morate imati na umu dvije stvari. Prvo, nema te zimske gume koja će vam na cesti poslužiti kao lanci. Na svakoj podlozi, snijegu ili ledu, lanci vas sigurno vežu za podlogu i proklizavanja nema (morate samo voditi računa o promjeru vaših guma i onom na lancima). Druga stvar koju uvijek morate imati u vidu je brzina kojom vozite. Sa lancima ne možete automobil tjerati do maksimuma, jer to će mu nanijeti više štete nego što ćete vi dobiti koristi. U principu, brzina od 80 km/h bi trebala biti gornja sigurnosna granica, a sve ispod preporučuje se kao dobar izbor.

Ive
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 28.12.2008
Broj postova: 1550
Reputacija Reputacija: 257
Godina imam: 23
Započeo/la tema:
111 / 999111 / 999

[Vrh] Go down

Re: Priprema automobila za zimski period

Postaj by eva kant on pon stu 16, 2009 7:36 am

meni lanci ne bi ništa pomogli, kad ih ne znam ni staviti. Very Happy

eva kant
Forumsko laprdalo
Forumsko laprdalo

Registriran/a : 09.06.2009
Broj postova: 13322
Reputacija Reputacija: 1022
Godina imam: 42
Započeo/la tema:
92 / 99992 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Ive on pon stu 16, 2009 7:46 am

Ma nije to toliko teško Very Happy

Lanac treba razvući ispred pogonskog kotača, te ga u potpunosti raspetljati

Lanac povući s unutarnje strane kotača, tako da sredina gumenog obruča dođe na sredinu kotača. Lance rukama poravnati na tlu s prednje strane kotača.

Treba podignuti lijevu i desnu stranu obruča, te ga na vrhu kotača spojiti

Prednji bočni lanac (u ovom slučaju žuti) zatvoriti u krug kukom (zelenom), te namjestiti obruč sa zadnje strane kotača tako da ne leži na vrhu gume.

Zatezni lanac (na ovim slikama crveni) s desne strane prvo treba provući kroz kuku na lijevoj strani...

Zatim kroz prsten na desnoj strani ...

Te ga čim jače zategnuti i zakačiti za lanac na nasuprotnoj (gornjoj) strani. Svi dijelovi lanca trebaju biti dobro i podjednako zategnuti.

Uostalom, postoje i upute na svakoj kutiji od lanaca... i treba to prvi put probati na suhom, jer kad se to prvi put radi na snijegu i u onakvim uvjetima može bit zajebano Very Happy

Ive
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Registriran/a : 28.12.2008
Broj postova: 1550
Reputacija Reputacija: 257
Godina imam: 23
Započeo/la tema:
111 / 999111 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by eva kant on pon stu 16, 2009 7:47 am

wow, svaka čast na uputama.
rep+

eva kant
Forumsko laprdalo
Forumsko laprdalo

Započeo/la tema:
92 / 99992 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on sri stu 18, 2009 6:46 am

Ive je napisao/la:
PALJENJE

Jedan od najčešćih problema koji se javljaju zimi uvijek je bilo paljenje. Sjetite se samo koliko ste puta rano ujutro ušli u vaš automobil, ubacili ključ u bravu i okrenuli, ali ništa. Konstatacija mehaničara je uvijek jednostavna i dobro poznata: "Trebate novi akumulator." Najbolje je da se ne odlučujete na dopunjavanje, već kupite nov akumulator ako postoji bilo kakva sumnja u njegovu ispravnost.

Želim jos dodati za dizele aute...ako slucajem auto tesko pali..treba pogledati akumulator,osigurače za grijače pa tek onda grijače...Da nebi doslo do toga kao akumulator krepao...kupite novog akumulatora pa i dalje tesko pali...treba provjerit osigurače i grijače..

zrine89
Inžinjer foruma
Inžinjer foruma

Registriran/a : 19.08.2009
Broj postova: 8152
Reputacija Reputacija: 159
Godina imam: 1
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by diabolik. on sri stu 18, 2009 6:48 am

eva kant je napisao/la:meni lanci ne bi ništa pomogli, kad ih ne znam ni staviti. Very Happy

Ti stavi lisice. Very Happy

Malo za promjenu.... Laughing

diabolik.
Domaćin foruma
Domaćin foruma

Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova: 5451
Reputacija Reputacija: 463
Godina imam: 46
Započeo/la tema:
74 / 99974 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by FALKON 2 on sri stu 18, 2009 6:50 am

zrine o kojem ti dizelu pričaš , pa ja i nestignem vidjeti da su se grijačio uopće upalili hmm

FALKON 2
Dipl.ing.foruma
Dipl.ing.foruma

Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova: 9939
Reputacija Reputacija: 374
Godina imam: 35
Započeo/la tema:
9 / 9999 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by eva kant on sri stu 18, 2009 6:50 am

skofik je napisao/la:

Ti stavi lisice. Very Happy

Malo za promjenu.... Laughing

oću, kad mi ih netko pokloni.

eva kant
Forumsko laprdalo
Forumsko laprdalo

Započeo/la tema:
92 / 99992 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by zrine89 on sri stu 18, 2009 6:53 am

FALKON 2 je napisao/la:zrine o kojem ti dizelu pričaš , pa ja i nestignem vidjeti da su se grijačio uopće upalili hmm

stidljivko pa zar auto dizelaši nemaju grijače za motor ? ja pricam za ove malo starije aute..golf III,IV,passat i tako dalje...ali za ove nove neznam kako jer ovi novi imaju senzore kada je vani toplo onda nece upalit grijače...e pobogu pa moj preko ljeta u nad lipom +40 pali grijače Laughing

zrine89
Inžinjer foruma
Inžinjer foruma

Registriran/a : 19.08.2009
Broj postova: 8152
Reputacija Reputacija: 159
Godina imam: 1
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by FALKON 2 on sri stu 18, 2009 6:54 am

moj ni zimi jedva uspijem vidjeti da ih je upalijo, i to na savjet servisera da moram dobro gledati prije neg kontakt okrenem Laughing

FALKON 2
Dipl.ing.foruma
Dipl.ing.foruma

Registriran/a : 03.03.2009
Broj postova: 9939
Reputacija Reputacija: 374
Godina imam: 35
Započeo/la tema:
9 / 9999 / 999

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 3. 1, 2, 3  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]