Prvi Hrvatski automobil

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Prvi Hrvatski automobil

Postaj by House on čet srp 09, 2009 10:39 pm

Zagrebačka tvrtka Dok-Ing, poznata u svijetu po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje, prihvatila se ambicioznog projekta izrade prvog hrvatskog automobila
Na ideju o izradi električnog vozila došao je Dok-Ingov vlasnik i glavni inženjer Vjekoslav Majetić koji tvrdi da će prototip biti pogonjen litij-željezo-fosfatnom baterijom te za prvu vožnju biti spreman već sljedeće godine.

Prvi prototip, lako pamtljiva imena XD, jest dvosjed dugačak 260 centimetara s autonomijom od 250 kilometara. U Dok-ingu tvrde da bi za njegovu izgradnju u nove pogone valjalo investirati oko stotinu milijuna eura pa traže i ulagače voljne sufinancirati projekt.

Na izradi kompaktnog automobilčića sudjelovale bi i druge tvrtke. Tako je tvrtka Tema iz Pule već razvila elektromotore snage 45 kW i 600 Nm koji bi se ugrađivali u prednje kotače te automobilčiću omogućavali postizanje 120 km/h maksimalne brzine.

Za šasiju automobila bila bi odgovorna tvrtka Eko-Međimurje, dok bi jedini uvozni dio predstavljale baterije koje su najskuplji dio automobila i čiji je razvoj neisplativ.

Ciljana cijena prvog hrvatskog automobila, ovisno o opremi i uz državnu subvenciju za ekološka vozila, iznosi 10.000 eura.

IZVOR:autobild.de

edit by neukrotiva

House
Manga foruma
Manga foruma

Registriran/a : 21.12.2008
Broj postova: 6747
Reputacija: 434
Godina imam: 23
Započeo/la tema:
390 / 999390 / 999

[Vrh] Go down

Re: Prvi Hrvatski automobil

Postaj by THUNDER_DINIX on pet srp 10, 2009 1:49 am

a je gadan

THUNDER_DINIX
Moderator foruma Dinix
(Filmofil, kolekcionar)
Moderator foruma Dinix   (Filmofil, kolekcionar)

Broj postova: 33600
Reputacija: 2633
Godina imam: 22
Započeo/la tema:
889 / 999889 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by House on pet srp 10, 2009 3:02 am

meni izgleda dobro, ko oni smart

House
Manga foruma
Manga foruma

Započeo/la tema:
390 / 999390 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Gabrijel on pet srp 10, 2009 3:10 am

ma super izgleda autić.........
jedno punjenje baterije taman B.G. - Zg. Very Happy

Gabrijel
Domaćin foruma Gaby
Domaćin foruma Gaby

Registriran/a : 11.02.2009
Broj postova: 14628
Reputacija: 940
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by sanjich on pet srp 10, 2009 3:13 am

ja bi takav :love-:

al zamisli da zaboraviš napuniti baterije Laughing i u pol vožnje se ugasi

sanjich
Trajno baniran/a

Registriran/a : 29.05.2009
Broj postova: 988
Reputacija: 55
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Gabrijel on pet srp 10, 2009 3:18 am

gurat ga do prvih naplatnih kućica i žicat struju Laughing

Gabrijel
Domaćin foruma Gaby
Domaćin foruma Gaby

Registriran/a : 11.02.2009
Broj postova: 14628
Reputacija: 940
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Neu on pet srp 10, 2009 3:34 am

aj piši izvore podataka kad otvaraš temu. onako kako sam tipokazala. ne želim da neko prigovara za autorska prava
glavauzid

Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 70739
Reputacija: 3699
Započeo/la tema:
999 / 999999 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by House on pet srp 10, 2009 5:14 am

pošto više nemogu editirat, izvor je: t-portal

House
Manga foruma
Manga foruma

Započeo/la tema:
390 / 999390 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Love on pet srp 10, 2009 5:15 am

baš je mali slatki maza

Love
Domaćica foruma Love
(Brineta, kuvar'ca, zlopamtilo)
Domaćica foruma Love  (Brineta, kuvar'ca, zlopamtilo)

Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 29904
Reputacija: 783
Godina imam: 25
Započeo/la tema:
672 / 999672 / 999

[Vrh] Go down

XD-Prvi hrvatski automobil

Postaj by Optimyst on sub vel 06, 2010 2:59 am

Ponos domaće autoindustrije, dosad isključivo orijentirane na proizvodnju dijelova, uskoro bi mogao postati gradski mališan kodnog imena XD, čije izrade se hrabro prihvatila zagrebačka tvrtka Dok-ing, u svijetu poznata po izradi vrhunskih strojeva za razminiranje.

Hrvatski kooperanti

Gotovo senzacionalno zvuči informacija Autokluba da će prototip pokretan elektromotorom i baterijama nove generacije od litij-željezo-fosfata biti spreman za vožnju već krajem 2009., nakon čega će samo o novcu ovisiti kad će se krenuti i u serijsku proizvodnju. Na hrabru zamisao stvaranja automobila koji će većim dijelom biti plodom domaće pameti i znanja prije godinu dana došao je Vjekoslav Majetić, glavni inženjer i vlasnik Dok-inga. Subvencije

Država bi trebala podržati projekt jer se radi o čistom vozilu na struju

- Sve što smo dosad projektirali pokazalo se u praksi više nego uspješnim. Ako ne bude većih potresa, već sljedeće godine ćemo tržištu moći ponuditi udoban, siguran i okretan dvosjed, namijenjen za brže i jeftinije kretanje po gradskim središtima. Naš automobil će imati autonomiju do 250 km - kaže Majetić.

Za gradnju pogona i pokretanje serijske proizvodnje bit će potrebno osigurati oko 100 milijuna eura. Usporedo s razvojem, stoga se traže i ulagači voljni sufinancirati projekt sa svijetlom komercijalnom perspektivom.

Dok-ing proizvodnju 260 cm dugačkog gradskog dvosjeda u cijelosti namjerava zadržati u Hrvatskoj i tako zaposliti niz kooperanata.

Tvrtka Tema iz Pule već je razvila prikladne elektromotore (45 kW, 600 Nm), koji će se ugrađivati u prednje kotače i razvijati maksimalnih 120 km/h.

Osim toga, posao gradnje šasije dogovoren je s Eko-Međimurjem, dok bi dio proizvodnje trebao obavljati i zavod za energetsku i procesnu opremu TPK.

Zbog višegodišnjeg iskustva u proizvodnji dijelova za autoindustriju, novi posao smiješi se i drugim tvrtkama, a jedino što se planira uvoziti su baterije, u čiji razvoj bi bilo nerazumno ulagati. Riječ je o najskupljem dijelu svakog elektromobila, zbog čega se uz skupe litij-ionske baterije planira ugradnja i znatno jeftinijih olovnih.

Zelena vozila

Ovisno o izabranim baterijama i željenoj autonomiji te opremi konkretnog modela, kretat će se i cijena. Trenutno se cilja se na cijenu od 10.000 eura, što nije neizvedivo uz određene subvencije za zelena vozila, poznate u zapadnom svijetu.

Budući da je već zacrtano da će u budućnosti cestama vladati bešumna i čista vozila na struju, država bi trebala podržati projekt prvog domaćeg elektromobila.

Izvor:Jutarnji.hr

will grow but never die,
I can fly, my friends!
The Show must go on...

Optimyst
Dizajner foruma Opty
(Ljubitelj glazbe i bambusa)
Dizajner foruma Opty  (Ljubitelj glazbe i bambusa)

Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova: 3697
Reputacija: 795
Godina imam: 36
Započeo/la tema:
168 / 999168 / 999

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]