Invalidi i invalidnost
Stranica 2 / 2. • Share •
Stranica 2 / 2. •
1, 2
Re: Invalidi i invalidnost
hvala 
U Rimu,bio sam zapanjen kad sam video kako mala cujuca deca i deca sa ostecenim sluhom komuniciraju gestom bez problema u skoli, zajedno sede na klupi!
Skidam im kapu!

U Rimu,bio sam zapanjen kad sam video kako mala cujuca deca i deca sa ostecenim sluhom komuniciraju gestom bez problema u skoli, zajedno sede na klupi!
Skidam im kapu!

Blue Bane- Jako aktivni forumaš

- Registriran/a : 03.12.2009
Broj postova: 2573
Reputacija: 637
Godina imam: 32
Započeo/la tema:

Blue Bane je napisao/la:neu, bravo! Pre nekoliko dana sam hteo da postavim temu!![]()
Ja ne cujem, izgubio sam sluh kada sam imao 1 god. imam puno iskustva s osobom s invaliditetom. Zadovoljan sam, diplomirao sam na Akademiji umetnosti, predajem deci sa posebnom potrebom...
Isto tako susret s osobom s invaliditetom moze biti jedno potpuno novo iskustvo...
Biti slep nije tesko, njihov dodir kao vid.
Zamilsi kako izgleda biti gluv/slep? Video sam u Rimu, srecni su! Ostao sam bez daha kako su zadovoljni i uslovi su najbolji nego ovde!
I pobedio me je na sahu u Madridu jer nista ne vidi i ne cuje! Pratio je svaki moj potez, drzao je moju ruku gde stavim figuru. Zanimljivo, zar ne?
Svaka osoba sa invaliditeom je aktivna bez obzira na sve! Sportisti, studenti, bankari, slikari...itd.
Al, ovde je jako lose nego u Evropi sto imaju puno predrasuda...
Razbijmo predrasude!
cestitam blue bane...ajd ako ti nije tesko mozes li mi reci kako si ostao bez sluha..i ja sam kada sam imao 3 godine ostao bez sluha..ja sam obolio od meningitis i on mi je samo sluh ostetio....na desno uho ostećenje mi je za 90% a na lijevo 50%...isao sam 12 godina na govorne vjezba u osijeku i 1 godisnje u zagrebu na kontrolu..u pocetku sam isao cesto skoro 4-5 puta dnevno..onda svake godine sve manje i manje.

zrine89- Inžinjer foruma

- Registriran/a : 19.08.2009
Broj postova: 8148
Reputacija: 159
Godina imam: 1
Započeo/la tema:

Hvala.
isto kao i ti. Od meningitis sam izgubio sluha. Na desno mi je mrtvo, 100% a na levo 90%, kada nosim digitalni slusni aparat, 60%. Dobro govorim, al ne precizno! Jos vezbam s tim.
Takodje i gestovni jezik.
Taj gest je univerzalni jezik, bez problema pricam sa strancima iz inostranstva. Kao mali, bio sam u Zagrebu na kontrolu...zavrsio sam specijalnu skolu JOVAN POPOVIC u Novom Sadu, onda sam upisao srednju skolu za dizajn i diplomirao sam na Akad.umetnosti kao prof.likovnog vaspitanja kao prva osoba sa ostecenim sluhom... to je to!
Vidim da dobro pises, jesi li nagluv ili gluv? Gluv sam.
Zavisi koliko gluvi lose pisu, tako su ostali polupismeni jer ne vole da citaju knjige...
isto kao i ti. Od meningitis sam izgubio sluha. Na desno mi je mrtvo, 100% a na levo 90%, kada nosim digitalni slusni aparat, 60%. Dobro govorim, al ne precizno! Jos vezbam s tim.
Takodje i gestovni jezik.
Taj gest je univerzalni jezik, bez problema pricam sa strancima iz inostranstva. Kao mali, bio sam u Zagrebu na kontrolu...zavrsio sam specijalnu skolu JOVAN POPOVIC u Novom Sadu, onda sam upisao srednju skolu za dizajn i diplomirao sam na Akad.umetnosti kao prof.likovnog vaspitanja kao prva osoba sa ostecenim sluhom... to je to! Vidim da dobro pises, jesi li nagluv ili gluv? Gluv sam.
Zavisi koliko gluvi lose pisu, tako su ostali polupismeni jer ne vole da citaju knjige...

Blue Bane- Jako aktivni forumaš

- Registriran/a : 03.12.2009
Broj postova: 2573
Reputacija: 637
Godina imam: 32
Započeo/la tema:

grrr...sory sto nisam ti prije pisao...neznam kako to da nije izbacilo kao odgovoreni post...
bemu i ovom forumu..Ovako sto se tice valjda sam gluh
dakle pisanja i čitanje mi ide odlicno...da ne citam nebi ni znao tako lako pisati..lakse mi je pisati nego govoriti...Jer jos nisam naucio pravilno pričati...Imam dosta problema sa izgoravanje č,ć, jer tesko razlikujem..A i recimo kada trebam sastaviti neke rečenice takoder sa malo izgubim,,recimo koje su komplicirane rečenice... i recimo cesto znam pobrkati idem u školi/školu ... i tako... A sta je jest...Jbg...Kako mi je drago čuti za nekoga tko je zavrsio fakulteta...odmah mi je lakse...ja nisam isao u skolu za gluhe,odmah su me upisali osnovnu skolu i zavrsio sam srednju skolu za mehanicara poljoprivredne mehanizacije...htio sam dalje na faks,nesto kao mehatronika,ili nesto u vezi mehanizacije...Ali tako je kako jesto...Jer sam rano ostao bez oca,(sa 15 godina)morao sam preuzeti sve poslove u vezi poljoprivrede..i tako da jednostavno nisam bas imao volju ni za srednju a kamoli na faks..
bemu i ovom forumu..Ovako sto se tice valjda sam gluh
dakle pisanja i čitanje mi ide odlicno...da ne citam nebi ni znao tako lako pisati..lakse mi je pisati nego govoriti...Jer jos nisam naucio pravilno pričati...Imam dosta problema sa izgoravanje č,ć, jer tesko razlikujem..A i recimo kada trebam sastaviti neke rečenice takoder sa malo izgubim,,recimo koje su komplicirane rečenice... i recimo cesto znam pobrkati idem u školi/školu ... i tako... A sta je jest...Jbg...Kako mi je drago čuti za nekoga tko je zavrsio fakulteta...odmah mi je lakse...ja nisam isao u skolu za gluhe,odmah su me upisali osnovnu skolu i zavrsio sam srednju skolu za mehanicara poljoprivredne mehanizacije...htio sam dalje na faks,nesto kao mehatronika,ili nesto u vezi mehanizacije...Ali tako je kako jesto...Jer sam rano ostao bez oca,(sa 15 godina)morao sam preuzeti sve poslove u vezi poljoprivrede..i tako da jednostavno nisam bas imao volju ni za srednju a kamoli na faks..
zrine89- Inžinjer foruma

- Registriran/a : 19.08.2009
Broj postova: 8148
Reputacija: 159
Godina imam: 1
Započeo/la tema:

Teško je tim osobama ali ih ne žalim jer poznam ih dosta i ako to primjete
još gore im je.Ruganje-nikad nisam ni pomislio.Koji oblik invalidnosti-pa osobno
za mene slijep čovjek.Sve te ljude treba uključiti u društvo dajući im zaposlenja
u okvirima njihovih mogučnosti no za sada je to koda nas utopija.Čitali ste ili
čuli za slučaj branitelja iz Vrbanje koji je doživio moždani udar i pao sa bicikla i
ostao nepokretan,žena ga napustila,socijalna skrb-briga njih,čovjek živio od
1000 opskrbnine i da nije bilo dobrih susjeda davno bi umro i evo danas čitam
da mu je nađen smještaj u privatnom domu.On je još imao i sreće jel su mediji
to prenijeli a koliko je takvih u Hrvatskoj.
još gore im je.Ruganje-nikad nisam ni pomislio.Koji oblik invalidnosti-pa osobno
za mene slijep čovjek.Sve te ljude treba uključiti u društvo dajući im zaposlenja
u okvirima njihovih mogučnosti no za sada je to koda nas utopija.Čitali ste ili
čuli za slučaj branitelja iz Vrbanje koji je doživio moždani udar i pao sa bicikla i
ostao nepokretan,žena ga napustila,socijalna skrb-briga njih,čovjek živio od
1000 opskrbnine i da nije bilo dobrih susjeda davno bi umro i evo danas čitam
da mu je nađen smještaj u privatnom domu.On je još imao i sreće jel su mediji
to prenijeli a koliko je takvih u Hrvatskoj.

scorpio57- Docent foruma

- Registriran/a : 06.01.2010
Broj postova: 10019
Reputacija: 505
Godina imam: 54
Započeo/la tema:

Stranica 2 / 2. •
1, 2
Stranica 2 / 2.