Cijepljenje djece
Stranica 1 / 1. • Share •
Cijepljenje djece

Savjet: Cjepivo protiv gripe
Dvojite li treba li djecu cijepiti protiv gripe, posebno onu vrtićku, pročitajte koje su preporuke hrvatskih pedijatara, od koje se dobi djeca mogu cijepiti i postoje li nuspojave...
Većina pedijatrijskih društava, pa tako i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, preporuča zaštitu djece od gripe cijepljenjem.
Postoje pedijatrijska cjepiva koja se mogu koristiti od 6 mjeseci starosti. Uobičajeno, kada se po prvi puta u životu cijepe, predškolska djeca trebaju dobiti dvije doze u razmaku od mjesec dana. Narednih godina dobivaju samo jednu dozu.
Školska djeca trebaju samo jednu dozu prigodom prvog cijepljenja.
Nisu zapažene značajnije nuspojave cijepljenja (vrlo rijetko blaga bol na mjestu uboda i blagi znaci prehlade). Djeca koja boluju od kroničnih bolesti mogu se cijepiti na trošak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kod nadležnog pedijatra.
Razlozi za ovakvu preporuku se temelje na podacima da se gripa u značajno većem postotku može komplicirati upalama uha ili upalama pluća negoli se to događa u odraslih.
Nažalost, prošle godine u nas su zabilježena i dva smrtna slučaja uzrokovana samim virusom gripe – dakle nije bilo bakterijskih komplikacija. Stoga nema stručnog opravdanja ne zaštititi sebe i sve članove obitelji.
Savjet napisao: doc. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar

mrkyblu- Aktivni forumaš

- Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova: 1544
Reputacija: 40
Godina imam: 30
Započeo/la tema:

Re: Cijepljenje djece
joj kad sam bila mala bojala sam se cijepljenja kao vraga,i dan danas se bojim...
dijete kad vidi iglu odma utone u plač
dijete kad vidi iglu odma utone u plač

Neu- CroFriends gazdarica

- Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 70868
Reputacija: 3715
Godina imam: 23
Započeo/la tema:

pa nisam se bojala cijepljenja toliko koliko vađenja krvi....
to mi je i dan danas noćna mora...
uvijek mi bude muka... i vrti mi se... poblijedim...i tak
to mi je i dan danas noćna mora...
uvijek mi bude muka... i vrti mi se... poblijedim...i tak

sanjich- Trajno baniran/a
- Registriran/a : 29.05.2009
Broj postova: 988
Reputacija: 55
Godina imam: 23
Započeo/la tema:

krv ima fin okus mmmmmmmmmmmmm

goc- Docent foruma

- Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova: 10614
Reputacija: 258
Godina imam: 21
Započeo/la tema:

Mislim da je cijepljenje protiv gripe nepotrebno za sve zdrave osobe,jer svaka zdrava osoba uz pridržavanje liječničkih uputa preboli gripu najčešće bez komplikacija.Zato nikada nebi cijepila sebe ili svoju djecu protiv gripe.Cjepljenje protiv gripe je za starije ljude slabijeg imuniteta ili bolesne osobe.

evitaa- Forumsko laprdalo

- Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova: 13369
Reputacija: 1124
Godina imam: 40
Započeo/la tema:

Mislim da je glavna svrha cijepljenja sprečavanje epidemije.
Nekad su svake godine djecu u školama cijepili protiv gripe i to s gumenim špricama, sličnim onakvim kakve su i brijači koristili.
Došle bi tete sisate u školu i mi bi samo otvorili gubec, a ona špric-špric i ajmo dalje , slijedeći.
Katkad bi promašila, pa si znal dobit v oči, ili po bradi, ali nema veze. Bitno da se vakcinacija kontra gripe obavi i da nam narod bude zdrav i čio.
Nekad su svake godine djecu u školama cijepili protiv gripe i to s gumenim špricama, sličnim onakvim kakve su i brijači koristili.
Došle bi tete sisate u školu i mi bi samo otvorili gubec, a ona špric-špric i ajmo dalje , slijedeći.
Katkad bi promašila, pa si znal dobit v oči, ili po bradi, ali nema veze. Bitno da se vakcinacija kontra gripe obavi i da nam narod bude zdrav i čio.

diabolik.- Domaćin foruma

- Registriran/a : 23.12.2008
Broj postova: 5451
Reputacija: 463
Godina imam: 46
Započeo/la tema:

skofik je napisao/la:Mislim da je glavna svrha cijepljenja sprečavanje epidemije.
Ta cjepljenja o kojima ti pišeš se donose na obavezna cjepiva.U školama se ne organiziraju cjepljenja protiv gripe jer nije ovavezno cjepivo.

evitaa- Forumsko laprdalo

- Registriran/a : 26.08.2009
Broj postova: 13369
Reputacija: 1124
Godina imam: 40
Započeo/la tema:

Stranica 1 / 1.