Oz (1997–2003)
Forum CroFriends :: Kultura i Zabava :: Serije i TV :: Dramske serije, Biografske serije, Wester serije
Stranica 1 / 4. • Share •
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
Oz (1997–2003)
Oz (TV Series 1997–2003)
http://www.imdb.com/title/tt0118421/

Oz je jednosatna dramska serija od šest sezona američke televizijske kuće HBO. U SAD-u je emitirana od 1997. do 2003. godine; na HRT 2 je emitiranje počelo 7. veljače 2005., a posljednja epizoda serije je prikazana 17. svibnja.
Oz je skraćeni naziv za Oswald State Correctional Facility (Državnu kaznionicu 4. stupnja Oswald), strogi zatvor smješten negdje u SAD-u, vjerojatno na istočnoj obali. Većina radnje se odvija u tzv. Smaragdnom gradu (Emerald City, Em City), eksperimentalnoj zatvorskoj jedinici gdje se pokušava rehabilitirati zatvorenike. No, i Smaragdni grad je mjesto brojnih sukoba i zločina. Česti elementi serije su psovke, konzumiranje droge, nasilje, ubojstva, muška golotinja, homoseksualnost, silovanje, etnički i vjerski konflikti.
Oz zaobilazi bilo kakav lagan odgovor na podrijetlo nasilja i kriminala. Čak i najgori osuđenici pokazuju trenutke humanosti, dok s druge strane neki poprilično "normalni" zatvorenici počine grozna zvjerstva. Jedno od stajališta Oza je da zatvorenici ne mogu biti potpuno rehabilitirani, kada je pravni sustav korumpiran. Također realno prikazuje prava zatvorenika u zatvoru, za koje je naglo poraslo zanimanje tijekom 90-ih godina. Isto tako prikazuje glavne nedostatke smrtne kazne, kojoj podliježu mnogi zatvorenici.
Većina epizoda je popraćena komentarima Augustusa Hilla, paraliziranog zatvorenika. U nadrealističkim ulomcima između scena on se obraća izravno gledateljima i daje općenite komentare vezane uz temu epizode ili prikazane scene. Također opisuje svakog zatvorenika, obično prije nekog događaja koji ima neke veze s njim ili odmah nakon njegovog ulaska u Oz. Govori nam ime, prezime, nadimak, kriminalno dijelo koje je počinio i kaznu. Pri kraju pete sezone Hill umire, no nastavlja i dalje pratiti razvoj događaja, često sa mrtvim glavnim likovima Oza. Izvor:wiki
rekao sam si da cu pogledat sad band of brothers i OZ.
pa cu iduci tjedan pocet gledat
http://www.imdb.com/title/tt0118421/

Oz je jednosatna dramska serija od šest sezona američke televizijske kuće HBO. U SAD-u je emitirana od 1997. do 2003. godine; na HRT 2 je emitiranje počelo 7. veljače 2005., a posljednja epizoda serije je prikazana 17. svibnja.
Oz je skraćeni naziv za Oswald State Correctional Facility (Državnu kaznionicu 4. stupnja Oswald), strogi zatvor smješten negdje u SAD-u, vjerojatno na istočnoj obali. Većina radnje se odvija u tzv. Smaragdnom gradu (Emerald City, Em City), eksperimentalnoj zatvorskoj jedinici gdje se pokušava rehabilitirati zatvorenike. No, i Smaragdni grad je mjesto brojnih sukoba i zločina. Česti elementi serije su psovke, konzumiranje droge, nasilje, ubojstva, muška golotinja, homoseksualnost, silovanje, etnički i vjerski konflikti.
Oz zaobilazi bilo kakav lagan odgovor na podrijetlo nasilja i kriminala. Čak i najgori osuđenici pokazuju trenutke humanosti, dok s druge strane neki poprilično "normalni" zatvorenici počine grozna zvjerstva. Jedno od stajališta Oza je da zatvorenici ne mogu biti potpuno rehabilitirani, kada je pravni sustav korumpiran. Također realno prikazuje prava zatvorenika u zatvoru, za koje je naglo poraslo zanimanje tijekom 90-ih godina. Isto tako prikazuje glavne nedostatke smrtne kazne, kojoj podliježu mnogi zatvorenici.
Većina epizoda je popraćena komentarima Augustusa Hilla, paraliziranog zatvorenika. U nadrealističkim ulomcima između scena on se obraća izravno gledateljima i daje općenite komentare vezane uz temu epizode ili prikazane scene. Također opisuje svakog zatvorenika, obično prije nekog događaja koji ima neke veze s njim ili odmah nakon njegovog ulaska u Oz. Govori nam ime, prezime, nadimak, kriminalno dijelo koje je počinio i kaznu. Pri kraju pete sezone Hill umire, no nastavlja i dalje pratiti razvoj događaja, često sa mrtvim glavnim likovima Oza. Izvor:wiki
rekao sam si da cu pogledat sad band of brothers i OZ.
pa cu iduci tjedan pocet gledat

Narco- Ufurani forumaš

- Registriran/a : 10.09.2009
Broj postova: 3043
Reputacija: 279
Godina imam: 19
Započeo/la tema:

AryMan- Obožavatelj foruma

- Registriran/a : 23.11.2009
Broj postova: 4746
Reputacija: 930
Godina imam: 21
Započeo/la tema:

Oz (1997–2003)
ja sam tu serija gledao svaki put kad je na tv-u bila. i jos 2,3 puta na kompu.
odlicna je
ak se nevaram,ima otvorena tema.
odlicna je
ak se nevaram,ima otvorena tema.

Narco- Ufurani forumaš

Započeo/la tema:

Re: Oz (1997–2003)
Evo prebačen je offtopic, nego, serija se čini predobro, to bi i ja gledala... Nema tema, koliko znam.

Neu- CroFriends gazdarica

- Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 70868
Reputacija: 3715
Godina imam: 23
Započeo/la tema:

PREDOBRA je! ja sam isto gledao jednom-dvaput na tv-u, ali mislim 2007. zadnji put.

Započeo/la tema:

dajte malo kritike nabacite, je l' slična kao prison break?

Započeo/la tema:

Započeo/la tema:

Jel oni bježe iz zatvora ili?

Započeo/la tema:

Purgy- Faca foruma

- Registriran/a : 20.12.2008
Broj postova: 12039
Reputacija: 981
Godina imam: 3
Započeo/la tema:

haha,nije ni slicno prison break-u.
HBO serija. a to ti govori da je serija visokobudetna,nema cenzura i odlicna.
kraj mi se nesvidja.
ary,koji ti je najdrazi lik?
beecher mi je nekak najbolji. onak,od pickice postao jedan od najludih
HBO serija. a to ti govori da je serija visokobudetna,nema cenzura i odlicna.
kraj mi se nesvidja.
ary,koji ti je najdrazi lik?
beecher mi je nekak najbolji. onak,od pickice postao jedan od najludih

Narco- Ufurani forumaš

Započeo/la tema:

Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4 
Forum CroFriends :: Kultura i Zabava :: Serije i TV :: Dramske serije, Biografske serije, Wester serije
Stranica 1 / 4.