Fantomi

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Fantomi

Postaj by zrine89 on uto vel 01, 2011 10:50 am

Nakon što se sastav Voodoo Cats raspao, Fantome su u Zagrebu 1988. godine osnovali Krešimir Mišak (gitara), Danko Stefanović (bas gitara) i Robert Mareković (vokal), a nedugo nakon toga pridružili su im se Bruno Perović (bubnjevi) i Bruno Gracin (gitara).

U ovoj postavi često nastupaju po zagrebačkim klubovima, gdje u jednom od njih upoznaju Željka Tatunovića, koji nakon toga postaje njihov menadžer. Ovom suradnjom postigli su objavljivanje svog prvog singla "Beba bebica"/"Da, da, da", kojeg 1989. godine objavljuje diskografska kuća Jugoton. Singl je bio dobra najava za nadolazeći studijski album. Svoj prvijenac objavljuju 1990. godine pod nazivom Veliki odmor. Albumom se predstavljaju u jednom simpatičnom pop stilu s pjevljivim i lakopamtljivim skladba, koje su uglavnom bile prilagođene i namijenjene mlađoj rock publici. Vrlo brzo postaju popularni sastav koji se često može vidjeti u medijima, međutim dolazi do neslaganja među članovima te se pokreće sudski spor oko imena Fantomi. Spor završava izvansudskim dogovorom gdje sastav napušta bubnjar Bruno Perović, a ostali nastavljaju djelovati pod starim imenom, Fantomi. Perović nakratko osniva sastav pod imenom Novi Fantomi u kojemu je pjevao Sandi Cenov, tako da u tom periodu nastupaju dvije skupine koje su popularnost stekle imenom Fantomi[2].

Za vrijeme Domovinskog rata 1991. godine, Fantomi djeluju s ostalim hrvatskim glazbenicima u dobrotvornim akcijama, održavajući veliki broj dobrotvornih koncerata.

U proljeće 1992. godine izdaju svoj sljedeći studijski album Sretan rođendan na kojemu se nalaze obrade božičnih skladbi Shakin' Stevensa. Nakon što je album objavljen održavaju niz koncerata, a samo u prvoj polovici 1993. godine nastupili su preko 160 puta. Iste godine objavljuju i svoj treći album Planet majmuna. Za skladbu "Irena, laku noć" snimaju video uradak, koji je bio odlično primljen kod publike.

Pojavljuju se na Zagrebfestu '93., gdje zajedno s Vlatkom Pokos izvode skladbu "Ljubi, ljubi me".

(Wikipedija)

zrine89
Inžinjer foruma
Inžinjer foruma

Registriran/a : 19.08.2009
Broj postova: 8143
Reputacija Reputacija: 159
Godina imam: 1
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Re: Fantomi