Northern Exposure (1990–1995) - Život na sjeveru

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Northern Exposure (1990–1995) - Život na sjeveru

Postaj by Hate on ned stu 07, 2010 1:31 pm

Northern Exposure (TV Series 1990–1995) - Život na sjeveru

Opis: ’Život na sjeveru’ ili u originalu ’Northern Exposure’ je kultna serija iz ’90-ih koja pruža mogućnost da upoznate Cicely, mjesto gdje živi posljednje utočište ’najljepših i najčudnijih ljudi na ovom svijetu’.

’Život na sjeveru’ je američka dramska televizijska serija, emitirana po prvi puta u Hrvatskoj 1992.-1995. Poslije je reprizirana nekoliko puta u raznim terminima. Naslov izvornika se može različito prevesti: ’Pogled na sjever’, ’Sjeverna strana’ i sl. Glavni producenti su Joshua Brand i John Falsey, dok je tekstualni sadržaj oblikovao niz scenarista, među kojima su se isticali Andrew Schneider i Diane Frolov, David Chase (kasniji producent veoma uspjele serije Sopranosi) i Bob Egan. Cijela je serija imala 110 epizoda, podijeljenih u više sezona.

Osnovni zaplet je vrlo jednostavan: neurotični njujorški liječnik Joel Fleischman, vezan ugovorom o financiranju studija koji je potpisao sa saveznom državom Alaska, mora poslije završetka školovanja ’odraditi’ 4 godine medicinske prakse, i to ne u nekom gradskom aljaščanskom središtu, nego u Cicelyju, maloj naseobini (oko 800 i nešto stanovnika) u planinskoj zabiti. Bogatstvo i složenost serije u kojoj se uspjelo spojilo više sastavnica učinilo ju je omiljenom, gotovo kultnom TV igranom serijom. Neke od značajki serije su humor, katkad satirički i zajedljiv, katkad samilostan; obilje referencija na američku i svjetsku kulturu, od trivijalne do ’visoke’ (od Prousta i Shakespearea do MacArthura i rock kulture); pristup koji je inkorporirao elemente iz suvremene književnosti magičnog realizma kao i fantazijsku zaigranost (u jednoj se epizodi kao lik pojavljuje Franz Kafka - u Cicelyju); te, ponajviše, spiritualno-mudrosni odnos prema životu prožet svjetonazorom Junga i Campbella (pa i New Age figura poput Carlosa Castanede). Sve to i još mnogo toga je od ’Života na sjeveru’ učinilo jedinstveni hibrid. Glavni su tvorci serije pohađali kalifornijski institut Esalen, a i školovani su u klasičnoj književnosti, napose ruskoj. Time je serija dobila jedinstveni okus mudrosno-meditativnoga, fantazijski- nadrealnog, satiričnoga i toplo ljudskoga prikaza općeljudske sudbine, danog kroz doživljaje u imaginarnom mjestašcu negdje u zabiti Aljaske.

Žanr: Drama, Komedija

IMDB

Hate
Diplomat foruma
Diplomat foruma

Registriran/a : 24.05.2010
Broj postova: 7389
Reputacija Reputacija: 611
Godina imam: 24
Započeo/la tema:
168 / 999168 / 999

[Vrh] Go down

Re: Northern Exposure (1990–1995) - Život na sjeveru

Postaj by Neu on uto kol 30, 2011 10:37 pm

Nisam gledala, slike su dobre, mogla bi bacit oko, jesi li i gledala?

Ary, što ti kažeš?

Neu
CroFriends gazdarica
CroFriends gazdarica

Registriran/a : 18.12.2008
Broj postova: 70868
Reputacija Reputacija: 3715
Godina imam: 23
Započeo/la tema:
999 / 999999 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Teo on sri kol 31, 2011 4:49 am

Gledao sam seriju kad je prvi put bila prikazana na HTV-u pratio super mi je serija.

Teo
Ufurani forumaš
Ufurani forumaš

Registriran/a : 16.12.2010
Broj postova: 3366
Reputacija Reputacija: 485
Godina imam: 34
Započeo/la tema:
0 / 9990 / 999

[Vrh] Go down

Postaj by Iron Man on sri kol 31, 2011 5:12 am